December 10, 2020

Intrebari frecvente

Care este diferenta dintre un caiac de tura si un caiac de ape repezi?

Caiacul de tura este mai lung, mai rapid, este conceput pentru a se deplasa eficient în linie dreaptă pentru a urma mai bine traseul. Pe rauri(ape curgatoare) propulsia se datorează în principal curentului, caiacul de râu trebuie să fie neapărat mai manevrabil, trebuind să se deplaseze chiar și în spații mai înguste, in schimb Caiacul de tura funcționează în larg, unde acoperirea eficientă a distanțelor este importantă. Ambele tipuri sunt concepute pentru a face față unei ape mai agitate, presupunând că vâslașii au abilitățile necesare.

Folosirea Cârmei este necesara? La ce o folosim?

Cârma are un scop principal: să ajute la menținerea cursului în vânturile puternice laterale. Multe modele de caiace de tura au un comportament specific, adică arcul lor tinde să se întoarcă împotriva vântului; cârma poate fi utilizată pentru a compensa această tendință, ajutând astfel la menținerea cursului oferind în același timp un sentiment de stabilitate mai mare. Cârma nu ajută prea mult în manevre; o vâslire bună este mult mai eficientă în acest sens. Un caiacist priceput este capabil să manevreze în orice stare, chiar jucând pe înclinația corpului pentru a compensa acțiunea vântului și a mării. Un sfat bun este să înveți cum să conduci caiacul folosind cârma numai atunci când este absolut necesar.

Cat de rapid este un caiac de tura? Si ce distanta se poate parcurge intr-o ora?

Caiacul de tura este o ambarcațiune foarte eficientă. În medie, un caiacist poate păstra o viteză de 6km/h Un caiac puternic poate menține o viteză de croazieră de 8km/h aceasta depinde și de designul caiacului. Alți factori care afectează sunt forța, rezistența, condițiile meteorologice în general.

Cat de usor se poate rasturna un caiac de tura?

Caiacele nu sunt instabile, oamenii da!
Multe modele sunt mai stabile decât credem. Excepțiile privesc în special caiacele de competitie, concepute pentru competiții în apă plată. Atât caiacul de rau, cât și cele de tura sunt potrivite pentru condiții de apă dificilă. Multe modele au stabilitate primară scăzută, dar pe măsură ce câștigi puțină viteză, stabilitatea secundară crește surprinzător; aceasta înseamnă că o barcă care se înclină ușor (stabilitate primară scăzută) atinge un punct în care rezistența sa la răsturnare este mare (stabilitate secundară ridicată). Capacitatea de a înclina carena își asumă o importanță considerabilă în prezența valurilor; a ști să gestionăm înclinația corpului ne face să ne simțim ca atunci când stăm pe o piatră solidă.

Exista pericolul de a ramane blocat intr-un caiac rasturnat?

Fusta care este purtată într-un caiac este folosită pentru a împiedica pătrunderea apei în interior. Aceasta poate reprezenta una dintre cele mai mari particularități ale acestei ambarcatiuni. Fusta poate fi îndepărtată cu ușurință trăgând mânerul cusut pe ea. Odată ce acest lucru este făcut, toate grijile legate de a fi prinși dispar.
Caiacistii mai experimentați au problema opusă, aceea de a găsi fuste care să se potrivească bine cabinei și care nu se desprind, de exemplu, în timpul unui eskimo roll.

Cate bagaje pot fi depozitate intr-un caiac de tura?

Mai mult decât necesar! Desigur, depinde de model; Caiacele cu volum mare încarcă mai multe echipamente. În general, toate caiacule de tura au suficient spațiu pentru a vă permite să încărcați echipament de camping, alimente și băuturi. Putem spune cu siguranță că mai multe materiale intră în compartimentele unui caiac decât în rucsacul unui excursionist. Este cu siguranță o idee bună să ne aruncăm materialul în pungi etanșe mici sau mijlocii, mai degrabă decât să folosim un singur sac mare.

Este necesar sa participati la un minim instructaj?

Răspunsul este da, dacă doriți să vâslați în siguranță, dobândind o tehnică bună. Există mai multe motive bune: unele tehnici nu sunt atât de naturale și un instructor bun poate oferi sugestii excelente prin scurtarea timpului. De asemenea, este mai bine să dezvolți obiceiuri bune decât să întărești vicii. A avea un instructor bun vă permite cu siguranță să vă distrați mai mult.