Da. Caiacele sunt precum tipurile de personalități ale oamenilor: multe și diverse. Pentru unii, caiacul semnifică liniște, pace și regăsire. Pentru alții, aventură și emoție în afara cotidianului. Caiacul de tură este mai lung, mai rapid și este conceput pentru deplasări în linie dreaptă. Caiacul de tură funcționează în larg, unde important este acoperirea eficientă a distanțelor mari.

Caiacul de tură este o ambarcațiune foarte eficientă. În medie, un caiacist poate păstra o viteză de 6 km/h. Un caiac puternic poate menține o viteză de croazieră de 8 km/h, în funcție de designul caiacului. Alți factori care influențează rapiditatea unui caiac de tură sunt: forța și rezistența caiacistului și condițiile meteorologice.

Atât caiacul de râu, cât și cel de tură sunt potrivite pentru condiții de apă dificile. Multe modele au stabilitate primară scăzută, dar pe măsură ce câștigi viteză, stabilitatea secundară crește surprinzător. Asta înseamnă că o barcă care se înclină ușor (stabilitate primară scăzută) atinge un punct în care rezistența sa la răsturnare este mare (stabilitate secundară ridicată). Capacitatea de a înclina carena (partea care se află sub linia de plutire) își asumă o importanță considerabilă când sunt valuri. Dacă știm să ne gestionăm înclinarea corpului, o ne simțim ca și când am sta pe o piatră solidă.

Fusta (spraydeck-ul) este folosită pentru a împiedica pătrunderea apei în interior. Fusta poate fi îndepărtată cu ușurință trăgând mânerul cusut pe ea. Odată ce acest lucru este făcut, posibilitatea blocării în caiac scade considerabil. Caiaciștii experimentați au problema opusă: găsirea fustelor de apă care nu se desprind, de exemplu, în timpul unui eskimo roll (tehnica de a pune pe linia de plutire un caiac răsturnat în apă prin mișcările corpului și a vâslei). 

Depinde de modelul caiacul. În general, toate caiacele de tură au suficient spațiu pentru a vă permite echipamentul de camping, alimente și băuturi. Putem spune cu siguranță că mai multe lucruri intră în compartimentele unui caiac decât în rucsacul unui excursionist. Este cu siguranță o idee bună îți depozitezi bagajele în pungi etanșe mici sau mijlocii decât să folosești un singur sac mare.

Dacă dorești să vâslești în siguranță, dar să dobândești și o tehnică eficientă în acest sens, atunci răspunsul este da. La Excursii din Caiac o să ai parte de un instructaj scurt la începutul turei. A fi în siguranță pe apă îți va permite să te distrezi mai mult și să povestești și altora experiența ta. 

Excursiile din caiac în sezonul rece sunt potrivite și pentru începători . Nu este necesară experiența anterioară. Fiecare tur începe cu un instructaj la fața locului și este însoțit de personal calificat în sporturi nautice care oferă sprijin pe tot parcursul zilei.Caiacul este distractiv în orice vreme. Vei fi surprins cât de plăcut este să faci o excursie cu caiacul pe ploaie sau zăpadă. Natura este fascinantă, iar ploaia sau ninsoarea pe lac fac experiența și mai unică. În timpul furtunilor sau vântului foarte puternic, este posibil să fim nevoiți să anulăm sau să amânăm tururile din motive de siguranță.

Nu, absolut deloc. Costumele noastre impermeabile nu numai că te vor menține uscat, ci și cald, de asemenea sunt incluse și mănuși din neopren pentru a vă menține mâinile calde cât și fustă (spraydeck) care împiedică pătrunderea apei în caiac și menține o temperatura de confort.

Pentru sezonul de iarnă recomandăm să aveți:

  • Îmbrăcăminte adecvată în funcție de temperatură, lenjerie termică/ îmbrăcăminte sport ușoară (similară cu hainele de sub echipamentul de schi)
  • Pulovăr cald (ex. fleece), pantaloni sport
  • Căciulă, și șosete groase
  • Ochelari de soare și protecție solară
  • Încălțăminte de apa(pentru a proteja talpa costumului)
  • Mănuși calde pentru pauză
  • Gustări, apă, termos cu ceai cald
  • Haine de schimb

Costumele de neopren nu te mențin uscat, dar te țin de cald odată ce te uzi. Costumele impermeabile te mențin uscat, nu intra apa prin ele. Le folosim doar iarna sau la temperaturi foarte scăzute.

Vă rugăm să ne scrieți un e-mail pe excursiidincaiac@gmail.com, explicând starea dumneavoastră medicală, și ce excursie și data pe care doriți să faceți rezervare.